Finisarea materialelor tipografice
Finisarea materialelor tipografice este una dintre cele mai importante etape ale procesului de producție. în acest context sunt importante atât echipamentele de finisare folosite, cât și atenția echipei la tot ceea ce ține de detalii.
TĂIERE
Taierea hârtiei este acel serviciu de finisare prin care se asigură dimensiunea finită a produselor tipografice. Calitatea produsului finit depinde, în mare măsură, și de tipul de ghilotină utilizat în tăiarea materialelor (exe: ghiotine electrice prevăzute cu linie optică care indică locul tăierii și cu posibilitatea de programare și memorare pentru tăieri repetate).
PLASTIFIERE
Plastifierea se referă la acoperirea suprafeței de hârtie cu un strat subțire de folie din plastic, mată sau lucioasă, ce permite protejarea suprafeței plastifiate și asigură un aspect extrem de plăcut la atingere. Acest serviciu de finisare este folosit, în special, în cazul cărților de vizită, a mapelor de prezentare sau a coperților diferitelor cataloage.
BIGUIRE
În realizarea anumitor materiale tipografice este obligatoriu procesul de biguire al acestora. Bigul reprezintă o urmă după care se îndoaie un carton sau o hârtie. Biguirea este recomandată pentru mape de prezentare, pliante, felicitări, coperți de carte etc. Unele materiale tipografice pot avea aplicat big cu perfor pentru a facilita detașarea prin rupere a anumitor elemente.
FĂLȚUIRE
Utilizată în special pentru pliante și reviste, fălțuirea reprezintă plierea sau îndoirea colilor de hârtie sub diverse forme (simplu, în cruce, dublu parallel, armonică). Într-o tipografie, fălțuirea mecanică se realizează cu ajutorul mașinilor de fălțuit. Fălțuirea se folosește, în special, pentru pliante, reviste, cărți etc.
CAȘERARE
Cașerarea sau lipirea pe carton se referă la fixarea pe un carton a unei imagini imprimate pe hârtie cu ajutorul unui adeziv ce este aplicat pe fața netipărită. Ca dezavantaj, cașerarea nu se poate folosi în cazul produselor cerate sau plastifiate pe care adezivul nu face prize și în cazul print-urilor inkjet care sunt sensibile la umezeală.
CAPSARE
Capsarea profesională se realizează cu ajutorul capsatoarelor electrice ce permit atașarea paginilor de interior de o copertă prin intermediul unor capse de sârmă. Un astfel de proces de finisare este util, în special, în cazul realizării de broșuri și reviste.
BROȘARE
Broșarea sau legarea prin lipire este utilizată în cazul cărților și revistelor. Prin broșare se permite unirea paginilor de copertă într-o succesiune firească. Există două tipuri de broșare ce pot fi utilizate: broșare manuală (cea realizată cu aracet) și broșare automată (cea realizată cu termoclei). Tăierile la formatul finit se realizează după broșare.
SPIRALARE
Serviciu de finisare utilizat în realizarea cataloagelor, a agendelor, calendarelor sau notes-urilor personalizate. Spiralarea reprezintă procesul de legare prin spiră metalică a foilor de hârtie. Înainte de legarea cu spiră, hârtia sau cartonul trebuie perforat. Spiralarea este folosită în realizarea unor materiale precum calendarele de perete, de birou, cataloage, agende etc.
ȘTANȚARE
Utilizată în momentul în care se dorește realizarea unor produse de diferite forme, ștanțarea se referă la decuparea colii de hârtie sau carton după un anumit contur. Ștanțarea se poate realiza cu ajutorul unor echipamente manuale sau prin intermediul mașinilor electrice de ștanțat. Fiecare model decupat necesită confecționarea unei ștanțe.
ROTUNJIRE COLȚURI
Proces de finisare ce permite realizarea unor materiale tipografice ale căror colțuri sunt rotunjite. Majoritatea clienților apelează la acest serviciu atunci când își tipăresc cărțile de vizită. Alte materiale care pot fi realizate având colțuri rotunjite: legitimații, calendare de buzunar, broșuri, carduri.
PERFORARE
Proces mecanic realizat prin intermediul unui utilaj prevăzut cu un cuțit cu tăiș întrerupt ce permite obținerea pe suportul de hârtie sau carton a unei linii întrerupte parțial care ușurează separarea unei zone din produs. Operațiune mecanică specifică pentru taloanele de concurs, voucherele de reduceri, bilete etc. Perforarea se execută pe echipamente electrice de perforat.
LăCUIRE SELECTIVĂ
Operațiune de aplicare a unui strat de lac pe anumite elemente de pe o suprafață tipărită. Lăcuirea selectivă permite evidențierea anumitor elemente grafice, contribuind la realizarea unui produs finit ce impresionează și se diferențiază prin design. Lăcuirea selectivă poate fi utilizată pe orice material tipografic pentru a da un plus de valoare acestuia.
PRINTARE DATE VARIABILE
Printre avantajele tiparului digital se numară tipărirea cu date variabile. Acest serviciu tipografic se referă la personalizarea fiecărui produs cu un număr distinct cu scopul de a-i asigura unicitatea. Printarea cu date variabile este utilă pentru realizarea unor materiale precum: plicuri personalizate, taloane de concurs, bilete, invitații nominale, cupoane de reduceri etc.