Ce este Tiparul Offset?
Tiparul offset, timp de mai multe decenii a fost singura modalitate de a imprima o imagine color pe hârtie. În momentul de față există mai multe metode de imprimare a imaginilor color. Pentru tirajele de mari dimensiuni, tiparul offset rămâne însă, cea mai bună variantă ca preț și calitate. Procesul de tipărire offset implică transferul de cerneală lichidă de pe placa tipografică pe o suprafață intermediară (cum ar fi un cilindru cauciucat) și apoi pe suportul final (hârtie). Pentru obținerea plăcilor tipografice este nevoie de separarea culorilor conținute într-o imagine.
Cum se obține culoare prin tipărire?
Când este vorba de imprimare în 4 culori, acest proces se referă la culorile Cyan, Magenta, Yellow (galben) şi Black (negru). Acest sistem de culori sunt cunoscute sub prescurtarea CMYK. Prin combinarea acestor culori, un spectru larg de culori pot fi produse pe pagina imprimată. În cazul în care culorile sunt combinate pe hârtie (acestea sunt imprimate ca puncte mici, unele parțial suprapuse, prin principiul rasterizării – halftoning), ochiul uman combinând culorile pentru a vedea imaginea finală.
Ce este separația de culoare?
Separația de culoare este un proces prin care un document digital este separat în componente individuale pentru imprimarea color. Componentele sunt cele amintite mai sus, Cyan, Magenta, Yellow (galben) şi Black (negru), dacă este vorba de procesul în 4 culori, existând și varianta de 6 culori. În acest process, fiecare dintre aceste culori se aplică pe o placă de imprimare. Plăcile se folosesc pentru combinarea culorilor de separație pe hârtie prin procesul numit tipărire. Pentru imprimarea cu ajutorul imprimantelor laser sau inkjet procesul este asemănător, însă nu se mai folosesc plăci tipografice pentru transfer.
În procesul tipografic de separare a culorilor, fiecare culoare utilizată într-un document este separată în cele 4 culori primare, CMYK, fiecare plan de culoare având un anumit unghi. Fiecare dintre culorile primare este transpusă pe o placă de imprimare utilizată apoi pentru tipărire. O astfel de placă conține toate elementele grafice ale paginii care au culoarea primară respectivă de diverse tonalități.
Modul de realizare a separațiilor de culoare, se realizează digital în funcție de software-ul folosit pentru editare, cel al imprimantei RIP (imprimantă ce realizează filmul tipografic) sau software-ul CTP-ului (computer to plate – realizează direct plăcile tipografice, eliminând necesitatea filmul).
Nu este nevoie de a realiza singuri separația de culoare. În general documentul este trimis către un specialist DTP, acesta urmând să realizeze pașii premergători procesului de tipărire, incluzând și separația de culoare.
Pentru tipar se pot realiza documente digitale, care să conțină separații compozit (toate informațiile de culoare într-un singur fișier) sau pre-separate (fiecare culoare primară din sistemul CMYK, pe pagina proprie).
Procesul de tipărire în 4 culori (policromie)
Pentru acest proces de imprimare color se utilizează culorile primare, substractive: Cyan, Magenta, Yellow şi Black. Procesul CMYK este cel mai utilizat proces de imprimare, atât offset (tipar) cât și digital (imprimante, plotter).